Techniek: EFT

EFT of Emotional Freedom Technique heeft als uitgangspunt dat allerlei klachten en blokkades veroorzaakt worden door verstoringen in het energieveld en in het lijf. Deze verstoringen zijn veroorzaakt door oude emoties als gevolg van onverwerkte gebeurtenissen.

Dit is heel herkenbaar: je denkt weer aan iemand die je heeft verraden en gelijk voel je dat je kaak verstrakt of dat je boos je schouders optrekt. De volgende keer dat je deze persoon tegenkomt, zal die boosheid van invloed zijn op hoe je met hem of haar omgaat. Meestal verwerken wij dit soort emoties door er over te praten of actie te ondernemen. Als dat niet voldoende is lost EFT deze op met affirmaties/zinnen en het gebruiken van acupressuur (het lichtjes aantappen of kloppen van bepaalde punten op het lijf).

In de praktijk werk ik vaak de eerste keer enkel met de handpunten om de techniek stap voor stap te leren, daarna werk ik (indien mogelijk en nodig) met alle punten. Ik vraag je om wat ik zeg te herhalen en rustig met mij mee te tappen. Zelf tap ik ook altijd voor de persoon waar ik mee werk zodat er altijd een dubbele werking is.

De zinnen bij EFT zijn nodig om ervoor te zorgen dat je weer in de energie van dat moment zit en ook daadwerkelijk de energie kan veranderen. Het kan heel lastig zijn om de juiste zinnen te vinden als je zelf midden in de emoties zit of niet kan vinden wat de onderliggende oorzaak is. Met mijn gave vind ik de daadwerkelijke onderliggende oorzaak snel en krijg ik door wat er gezegd moet worden. Daarnaast kan ik de energie verandering voelen dus goed bekijken of het probleem daadwerkelijk is opgelost.

Tijdens het tappen kun jij soms ook voelen dat de energie, je mening of je gevoelens veranderen en dit kan gepaard gaan met gelach, tranen, gapen, boeren en winderigheid. Ook kunnen (fysieke) klachten anders gaan aanvoelen, er dingen in jouw lichaam gebeuren (bijvoorbeeld een warm, koud of prikkelend gevoel) of dat je merkt dat je gedachtes afdwalen naar iets waarvan jij vindt dat het er niet toe doet (maar wat vaak wel belangrijk is). Je eigen intuïtie kan ook dingen gaan aangeven.

Af en toe vraag ik of je mij op een schaal van 1 - 10 kunt vertellen hoe erg je nog met iets zit, hoe verdrietig je nog bent of hoeveel je nog last hebt van een fysieke klacht om te kijken of dit overeenkomt met wat ik doorkrijg. Zo bekijken we hoe ver we zijn met oplossen en kan ik ook eventueel overstappen op een ander aspect of een andere techniek.

Het fijne van EFT is dat het een heel rustige, prettige techniek is waar je ook de tijd hebt om met elkaar te praten en te overleggen. Bovendien krijgt iedereen van mij huiswerk en een uitlegvel mee om zelf thuis aan de slag te gaan.

Voorbeelden van de EFT techniek kun je zien in de video waarin ik de mogelijkheden laat zien voor oplossingen en in de video testimonial van Leni & Petra.